Un form RPG cu tema istorica, preistorica, medievala si fantastica. O tema unica si originala.
 
HomeHome  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Razboaiele Mondiale si si perioada interbelica.

Go down 
AuthorMessage
Sharma Sanara
♕Admin♕
♕Admin♕
avatar

Sex : Male
Aur : 1162
Argint : 1233
Varsta : 32
Localizare : Braila

PostSubject: Razboaiele Mondiale si si perioada interbelica.    Wed Jan 18, 2017 5:56 pm

Războiul cel Mare, Războiul Naţiunilor, denumit, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, Primul Război Mondial, a fost un conflict militar de dimensiuni mondiale. Cronologic, evenimentele s-au desfăşurat astfel: în 28 iulie 1914 Imperiul Austro-Ungar a atacat Serbia (în 23 iulie 1914 Austro-Ungaria a dat un ultimatum, apreciat ca inacceptabil pentru un stat suveran, Serbiei - considerată responsabilă pentru atentatul de la Sarajevo, din 28 iunie 1914); în 30 iulie 1914, Rusia, susţinând Serbia, decretează mobilizarea generală; în replică, Germania, aliata Austro-Ungariei, declară, la 1 august 1914, război Rusiei şi, apoi, o zi mai târziu, la 3 august 1914, Franţei; la 4 august 1914 Germania a invadat Belgia, iar Anglia şi dominioanele sale au declarat război Germaniei (5 august 1914) ; la rândul său, Austro-Ungaria declară război Rusiei (6 august 1914), iar Serbia, Germaniei (6 august 1914); Franţa declară război Austro-Ungariei (11 august 1914), urmată de Anglia (12 august 1914); la 23 august 1914, Japonia declară război Germaniei (prin acest act, conflictul european devine mondial); Turcia declară, la 12 noiembrie 1914, război Triplei Înţelegeri; în 23 mai 1915 Italia declară război Austro-Ungariei; în 27 august 1916 România a intrat în război alături de Antantă (Tripla Înţelegere), iar la 6 aprilie 1917 şi Statele Unite ale Americii intră în război împotriva Puterilor Centrale. În 11 noiembrie 1918, la ora 05.00 s-a semnat actul de armistiţiu şi, astfel, la ora 11.00 dimineaţa, războiul a luat sfârşit. Combatanţii războiului au fost Antanta şi Puterile Centrale. Nici un conflict anterior nu a implicat un număr atât de mare de militari şi nu a implicat atâtea părţi pe câmpul de luptă. În final, acest război a devenit al doilea conflict pe lista celor mai sângeroase conflicte notate de istorie (după Rebeliunea de la Taiping). Douăzeci de ani mai târziu, însă, cel de-al Doilea Război Mondial va face şi mai multe victime.

„Toate statele care au intrat în Primul Război Mondial au avut fiecare interesele lor, fără să se gândească la consecinţe, care s-au soldat cu 10.000.000 de morţi. Generalul Lyautey, rezident general al Franţei în Maroc declara: "Sunt complet nebuni! Un război între europeni înseamnă un război civil, cea mai monumentală tâmpenie pe care lumea a făcut-o vreodată".”
—"Larousse", "Istoria lumii de la origini până în anul 2000", ed.Olimp.Bucureşti, 2000, p. 499
O caracteristică a Primului Război Mondial este folosirea strategică pe scară largă a tranşeelor ca linii de apărare pe Frontul de Vest, acestea întinzându-se de la Marea Nordului până la graniţa cu Elveţia. Mai mult de 9 milioane de persoane au fost ucise pe câmpurile de luptă ale războiului iar, pe lângă acestea, mai mulţi şi-au pierdut viaţa în spatele liniilor frontului, din cauza lipsei resurselor de bază - mâncare, căldură sau combustibil, mobilizate cu prioritate pentru aprovizionarea armatelor - şi a genocidului comis sub acoperirea numeroaselor războaie civile şi conflicte interne (de exemplu, genocidul armean).

Progresul tehnologic care s-a produs odată cu revoluţia industrială a secolului XIX-lea se traduce în creşterea puterii distructive a armelor şi în diversificarea modalităţilor de atac aflate la dispoziţia generalilor din acea epocă. Astfel, în Primul Război Mondial au loc primele bombardamente aeriene din istorie, iar în jur de 5% din totalul victimelor de război au fost civili, în timp ce în Al Doilea Război Mondial procentul acestora va fi de 50%.

Primul Război Mondial s-a dovedit a fi o ruptură decisivă cu vechea ordine mondială, marcând încetarea finală a absolutismului monarhic în Europa. Patru imperii au fost doborâte: German, Austro-Ungar, Otoman şi Rus. Cele patru dinastii ale lor, Hohenzollern, Habsburg, Otoman şi Romanov, care au avut rădăcini ale puterii încă din timpul cruciadelor, au căzut după război.

Eşecul de a rezolva crizele postbelice a contribuit la ascendenţa fascismului în Italia, a nazismului în Germania şi la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Războiul a catalizat Revoluţia bolşevică, cea care avea să inspire, ulterior, revoluţii comuniste în diferite ţări, precum China sau Cuba. În Est, căderea Imperiului Otoman a pavat calea spre democraţia modernă şi laicizarea statului succesor, Turcia. În Europa Centrală au fost înfiinţate state noi, precum Cehoslovacia sau Iugoslavia, iar Polonia a fost redefinită.

Perioada interbelică desemnează intervalul de 21 de ani între cele două războaie mondiale (1918-1939).

A fost o perioadă zbuciumată în care, în ciuda păcii aparente, conflictele erau în stare latentă. Acum se concretizează cele două ideologii opuse care au schimbat faţa lumii: fascismul, nazismul în special şi comunismul. Aceste două ideologii câştigă tot mai mult teren pe fondul unei apatii generale din partea democraţiilor europene.

Anii de după război au fost deosebit de grei pentru fostele Puteri Centrale, care pierduseră războiul, în special pentru Austro-Ungaria care se va destrăma şi pentru Germania care va suferi din cauza obligaţiei de a plăti daune de război. Rata şomajului va creşte, inflaţia va atinge cote nebănuite, violenţa stradală va instaura o stare de asediu.

Pentru celelalte state situaţia nu va fi cu mult mai bună, toate fiind nevoite să se reclădească după război. Statele Unite vor accepta un val de imigranţi, în special italieni. Anii '20 vor fi dominaţi de luptele între bandele de gangsteri, din cauza prohibiţiei. De asemenea, epoca interbelică a fost una de emancipare culturală, marcându-se o schimbare a moravurilor şi a modei. Este epoca jazz-ului şi a romanţelor. Acum se dezvoltă arta cinematografică, teatrul de stradă şi radioul, care vor juca un important rol propagandistic în Germania nazistă.

Interbelic este un adjectiv cu sensul general care are loc între două războaie sau dintre două războaie. [1]

În vorbirea curentă, termenul s-a specializat spre a desemna perioada cuprinsă între Primul Război Mondial şi Al Doilea Război Mondial.

La Belle Epoque

Omenirea a asistat la începutul secolului XX la inovaţii, invenţii şi descoperiri ce au produs modificări la nivelul vieţii cotidiene. În Europa occidentală, care era centrul politic, economic şi cultural, trecea printr-o perioada de stabilitate, abundenţă, în care burghezia domină societatea, economia şi politica, o perioada denumită “La Belle Epoque”.

Chiar dacă politicile liberale dominau continentul, în centrul Europei încă se regăseau monarhii autoritare. Germania devenise una dintre primele mari puteri industriale la nivel mondial, unde Partidul Social Democrat câştiga alegerile legislative, dar tot Kaiserul numea cabinetul. Austro-Ungaria era un imperiu multinaţional, aflat într-un process de recuperare economică, iar locuitorii îşi doreau modernizare, stabilitate lipsită de tulburări ale aristocraţiei, burgheziei şi naţionaliştilor, avându-l ca om providenţial pe moştenitorul tronului, arhiducele Ferdinand. Rusia avea o economie precară, aflată sub presiunea unei burghezii în plină ascensiune, cu un Ţar şi un guvern depăşite de situaţie, acceptând unele reforme economice şi politice.

Democraţiile occidentale , Anglia şi Franţa, erau dominate de burghezi, deţinând vaste imperii coloniale, economii capitaliste dezvoltate, societăţi moderne şi inovaţii şi reforme sociale (de la acordarea dreptului de vot pentru femei la îndeplinirea cererilor muncitorilor privind salariile şi profesiile) şi avangardismul.Omenirea asista la o a două revoluţie industrială, fiind introdusă electricitatea, aglomerări industriale făcându-şi apariţia, fiind dezvoltate sisteme bancare şi bursiere ce afectau tot mai mult viaţa cotidiană. Produsele erau din ce în ce mai variate şi mai ieftine, amplificând confortul, iar transporturile micşorau distanţele. Ziarele, revistele şi cărţile amplificau cultura de masă, învăţământul elementar era gratuit şi tot mai accesibil publicului larg. De asemenea, nu numai elitele, ci şi celelalte clase îşi permiteau să-şi petreacă timpul liber.

Africa era împărţită între cele şase mari puteri coloniale: Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Portugalia şi Belgia. Majoritatea locuitorilor se aflau în stadiul tribal şi primitiv după standardele europene. China era măcinată de conflicte interne, împărţită în zone de influenţă a puterilor europene, fracturată de o elită locală sotisficata şi o masă umană rigidă, conservatoare şi supusă. America Latină, pe fondul unei modernizări economice lente, se află sub protecţia SUA prin Doctrina Monroe, devenind o zonă polarizată, cu mari latifundiari, imobili economic şi mase de ţărani lipsiţi de pământ şi nemulţumiţi, şi un semgment burghez minor.

Explozia tehnico-ştiinţifică era speranţa majorităţii segmentelor şi palierelor sociale, iar războiul era privit de o diplomaţie europeană aristocratică şi conservatoare, văzându-l ca pe un instrument util, ca pe o ultima soluţie atunci când negocierile eşuau conform realismului politic. Primul Război Mondial, ce a durat patru ani, dar s-a desfăşurat în Europa, Africa, Orientul Mijlociu şi Oceanul Atlantic, a constat în uriaşe eforturi umane şi materiale depuse de statele combatante şi în numărul imens de victime, marcând începutul unui nou secol violent, cu genociduri la scară largă, ideologii combatante, regimuri totalitare, dar şi de un progres tehnologic major ce va lua amploare şi îmbunătăţirea radicală a nivelului de trai, al proiectelor paşnice şi preocupărilor pentru drepturile individuale la nivel internaţional pentru clădirea unei lumi democratice şi libere.

Al Doilea Război Mondial a fost un conflict armat generalizat, la mijlocul secolului al XX-lea, care a mistuit cea mai mare parte a globului, fiind considerat cel mai mare şi mai ucigător război neîntrerupt din istoria omenirii. A fost prima oară când un număr de descoperiri tehnice noi, incluzând bomba atomică, au fost folosite la scară largă împotriva militarilor şi civililor, deopotrivă. Al Doilea Război Mondial a provocat moartea directă sau indirectă a peste 70 de milioane de oameni, aproximativ 3% din populaţia mondială de la acea vreme. În plus, multe alte persoane au fost rănite grav, au căpătat infirmităţi pe viaţă datorită armelor de foc, bombardamentelor clasice sau nucleare, sau datorită experienţelor militare şi medicale inumane la care au fost supuşi . S-a estimat că acest război a costat mai mulţi bani şi resurse decât toate celelalte războaie la un loc, 1.000 de miliarde de dolari la valoarea din 1945, fără a se pune la socoteală sumele cheltuite pentru reconstrucţia de după război. [1].[nefuncţională] De exemplu, între 1940 si 1945, bugetul pentru apărare al SUA a crescut de la 1,9 miliarde la 59,8 miliarde de dolari.[2]

Majoritatea istoricilor apreciază că Al Doilea Război Mondial a început la 1 septembrie 1939, odată cu invadarea Poloniei de către Germania, ceea ce a atras în conflict Franţa, Anglia şi Commonwealth-ul. Unii dintre istorici consideră că atacarea Chinei de către Japonia (7 iulie 1937) marchează începutul conflictului mondial. Uniunea Sovietică, ce anexase partea răsăriteană a Poloniei în 1939, a declanşat un război separat cu Finlanda şi a fost, la rândul ei, atacată de Germania Nazistă, în iunie 1941. Statele Unite ale Americii a intrat în conflict în decembrie 1941, după Atacul de la Pearl Harbour. Războiul s-a sfârşit în 1945, când toate puterile Axei au fost înfrânte.

Principalele teatre de război au fost Oceanul Atlantic, Europa Apuseană şi Răsăriteană, Marea Mediterană, Africa de nord, Orientul Mijlociu, Oceanul Pacific şi Asia de sud-est şi China. În Europa, războiul s-a încheiat odată cu capitularea necondiţionată a Germaniei naziste, la 8 mai 1945, dar a continuat în Asia până la capitularea Japoniei - 15 august 1945.

Urmările războiului, inclusiv noile tehnologii şi schimbările aranjamentelor geopolitice, culturale şi economice, au fost fără precedent. Astfel, Europa postbelică a fost împărţită între sferele de influenţă occidentală şi sovietică. Dacă Occidentul a trecut la reconstrucţie postbelică prin intermediul Planului Marshall, statele Europei Răsăritene au devenit state satelit ale Uniunii Sovietice, adoptând metodele economiei planificate şi ale politicii unui singur partid totalitar. Această împărţire a fost neoficială. De fapt, nu au existat înţelegeri oficiale pentru împărţirea sferelor de influenţă, relaţiile dintre ţările victorioase în război au devenit din ce în ce mai încordate, liniile militare de demarcaţie au devenit în cele din urmă graniţe de facto ale ţărilor. Ţările Europei Occidentale au devenit, în mare parte, membre ale NATO, în timp ce cele mai multe dintre statele din Europa Răsăriteană s-au aliat în Pactul de la Varşovia, aceste două alianţe militaro-politice fiind cele care au alimentat Războiul Rece. În Asia, ocupaţia militară a Japoniei a deschis calea democratizării ţării. Războiul civil din China a continuat în timpul şi după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, ducând, în cele din urmă, la proclamarea Republicii Populare Chineze şi la secesiunea Taiwanului. Războiul a fost scânteia care a aprins un val de lupte pentru câştigarea independenţei coloniilor puterilor europene, metropolele fiind vlăguite de ultima conflagraţie mondială. S-a petrecut o schimbare notabilă a centrului de greutate al puterii mondiale de la ţările Europei Occidentale către noile superputeri, Statele Unite ale Americii şi Uniunea Sovietică.
Back to top Go down
View user profile http://rpghistoryw.forumgratuit.ro
Hana
♪Designer♪
avatar

Sex : Female
Aur : 1573
Argint : 1743
Varsta : 23
Localizare : Ελλαδα

PostSubject: Re: Razboaiele Mondiale si si perioada interbelica.    Wed Jan 18, 2017 6:05 pm

Bine ai facut Smile
De aici va fi sursa de isnpiratie pentru categoria asta la rpg●▬▬▬▬▬▬▬▬▬●♀۞♔♚♕ ۞♂●▬▬▬▬▬▬▬▬▬●

Back to top Go down
View user profile http://japanandkorea.wikiforum.net/
 
Razboaiele Mondiale si si perioada interbelica.
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
RPG History World  :: RPG History World :: Époque moderne/ 1RM-2RM-
Jump to: